Šampanas – Prancūzijos Šampanės regione gaminamas putojantis vynas. Šampane esantys burbuliukai išgaunami tradiciniu būdu, kuomet antrinės fermentacijos metu panaudojamos mielės ir cukrus.
Kadangi antrinė fermentacija vyksta buteliuose, šampano kokybei itin didelę įtaką turi butelis. Šampanas gali būti fermentuojamas ir parduodamas labai plačioje talpų gamoje.
Bottle (butelis) – 0,75 litro šampanas.
Magnum – 1,5 litro (2 buteliai po 0,75 l) šampanas.
Jeroboam – 3 litrų (4 buteliai po 0,75 l) šampanas.
Rehoboam – 4,5 litro (6 buteliai po 0,75 l) šampanas.
Mathusalem – 6 litrų (8 buteliai po 0,75 l) šampanas.
Salamanazar – 9 litrų (12 butelių po 0,75 l) šampanas.
Balthazar – 12 litrų (16 butelių po 0,75 l) šampanas.
Nebuchadnezzar – 15 litrų (20 butelių po 0,75 l) šampanas.
Solomon – 18 litrų (24 buteliai po 0,75 l) šampanas.
Souverain – 26,25 litro (35 buteliai po 0,75 l) šampanas.
Primat – 27 litrų (36 butelių po 0,75 l) šampanas.
Melchizedec – 30 litrų (40 butelių po 0,75 l) šampanas.
Bottle, Magnum ir Jeroboam buteliuose pagal šampano gamybos reglamentą vykdoma antrinė fermentacija. Dėl itin didelių dydžių, kiti buteliai gaminami gana retai, juose antrinė fermentacija nevyksta, o yra perpilama iš mažesnių talpų.
Kai kurie butelių pavadinimai paimti iš Biblijos – Jeroboam, Mathusalem, Salmanazar, Balthazar.