ANTICA FRATTA Franciacorta rinkinys medinėje dėžutėje

148,00 
Į krepšelį

TENUTA LA FUGA Brunello di Montalcino 2013 DOCG 0,75l (med. dėž.)

109,95 
Į krepšelį

DE STEFANI Rive Di Refronto Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Extra Brut DOCG 0,75l

20,95 
Į krepšelį

SALENTEIN Cuvee Exceptionnelle Blanc de Blancs Brut Valle de Uco 0,75l

15,95 
Į krepšelį

SALENTEIN Cuvee Exceptionnelle Brut Valle de Uco 0,75l

15,95 
Į krepšelį

SIMPSONS Chalklands Classic Cuvee 0,75l

26,95 
Į krepšelį

SIMPSONS Canterbury Rose Sparkling Rose 0,75l

33,95 
Į krepšelį

SIMPSONS Flint Fields Blanc de Noirs 0,75l

42,95 
Į krepšelį

SIMPSONS White Cliffs Blanc de Blancs 0,75l

42,95 
Į krepšelį

GUALTIERI IL LIGABUE Lambrusco Rosso secco DOC 0,75l

10,95 
Į krepšelį

BELLUSSI Prosecco Rose DOC 0,375l

8,95 
Į krepšelį

AGUSTI TORELLO Mata Brut Gran Reserva Brut Nature DO 0,75l

26,95 
Į krepšelį

VAN HUNKS Cap Classique Brut Rose Sparkling Wine 2019 0,75l

29,95 
Į krepšelį

VAN HUNKS Cap Classique Brut Sparkling Wine 2019 0,75l

29,95 
Į krepšelį

FABULAS Pecorino Brut Nature Pet Nat Biodynamic 0,75l

14,95 
Į krepšelį

BELLUSSI Blanc De Noir Spumante Brut 3,0l (dėž.)

99,95 
Į krepšelį

COLLALTO SILKY Prosecco Treviso Extra Dry DOC 0,75l

11,95 
Į krepšelį

SIEUR D’ARQUES Aimery Cremant de Limoux Brut AOC 0,75l

14,95 
Į krepšelį

SIEUR D’ARQUES Aimery Cremant de Limoux Brut Rose AOC 0,75l

14,95 
Į krepšelį

SIEUR D’ARQUES Aimery Cremant de Limoux Brut Millesime Vintage 2018 AOC 0,75l

17,95 
Į krepšelį

JASCI & MARCHESANI Frizz Bianco Pet Nat Biologico 0,75l

15,95 
Į krepšelį

JASCI & MARCHESANI Frizz Rosato Pet Nat Biologico 0,75l

15,95 
Į krepšelį

ANTICA FRATTA Franciacorta Cuvee Real Brut 0,75l

25,95 
Į krepšelį

ANTICA FRATTA Franciacorta Essence Saten Millesimato Brut 0,75l

29,95 
Į krepšelį

ANTICA FRATTA Franciacorta Essence Millesimato Rose Brut 0,75l

31,95 
Į krepšelį

ANTICA FRATTA Franciacorta Essence Nature Millesimato Dosaggio Zero 0,75l

29,95 
Į krepšelį

ANTICA FRATTA Franciacorta Essence Noir Millesimato Extra Brut 0,75l

36,95 
Į krepšelį

CAELUS Cava Gran Reserva Brut Nature Organic 2016 DO 0,75l (dėž.)

36,95 
Į krepšelį

DE STEFANI Prosecco Rose 0.15 Millesimato Brut DOC 0,75l

15,95 
Į krepšelį

DE STEFANI Prosecco 0.15 Millesimato Extra Dry DOC 0,75l

15,95 
Į krepšelį

DE STEFANI Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Brut DOCG 0,75l

17,95 
Į krepšelį

DE STEFANI Tombola Di Pin Millesimato Brut Nature Metodo Classico 2011 0,75l

39,95 
Į krepšelį

VEREINIGTE HOSPITIEN Blanc de Noir Mosel Brut 0,75l

15,95 
Į krepšelį

BELLUSSI Blanc De Noir 0,375l

7,95 
Į krepšelį

COLLALTO SAN SALVATORE Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene Brut DOCG 3,0l (med. dėž.)

85,95 
Į krepšelį

CYGNUS Albireo Cava Brut Organic DOP 0,75l

12,95 
Į krepšelį

ARTHUR METZ Cremant Grand Terroir Schiste Brut AOP 0,75l (dėž.)

32,95 
Į krepšelį

COLLALTO OTTAVIANO Spumante Sui Lieviti Conegliano Valdobbiadene Brut Nature DOCG 0,75l

17,95 
Į krepšelį

COLLALTO PERKY Prosecco Treviso Brut DOC 0,75l

11,95 
Į krepšelį

CYGNUS Giennah Cava Rose Brut Organic DOP 0,75l

12,95 
Į krepšelį

CYGNUS Sador Cava Reserva Brut Nature Organic DOP 0,75l

12,95 
Į krepšelį

CYGNUS Deneb Cava Reserva Brut Nature Organic DOP (be sulfitų) 0,75l

14,95 
Į krepšelį

RARA AVIS Ardea Cava Rose Brut DOP 0,75l

16,95 
Į krepšelį

RARA AVIS Larus Cava Reserva Brut Nature DOP 0,75l

17,95 
Į krepšelį

ARTHUR METZ Res Abbaye Cremant Reserve Brut AOP 0,75l

15,95 
Į krepšelį

ARTHUR METZ Res Abbaye Cremant Reserve Blanc de Noir Brut AOP 0,75l

15,95 
Į krepšelį

ARTHUR METZ Res Abbaye Cremant Reserve Chardonnay Brut AOP 0,75l

15,95 
Į krepšelį

ARTHUR METZ Res Abbaye Cremant Brut Prestige AOP 3,0l (med. dėž.)

95,95 
Į krepšelį

ARTHUR METZ Res Abbaye Cremant Brut Prestige AOP 6,0l (med. dėž.)

215,95 
Į krepšelį

FIOCCO di VITE Piemonte Frizante DOC 0,75l

11,95 
Į krepšelį

ROGER GOULART Goulart Cava Gran Reserva Extra Brut 0,75l

20,95 
Į krepšelį

COMTESSE de Saint-Pay Cremant de Bordeaux 0,75l

16,95 
Į krepšelį

COLLALTO ISABELLA Rive De Collalto Prosecco Conegliano Valdobbiadene Brut DOCG 0,75l

18,95 
Į krepšelį

BELLUSSI Prosecco Rose DOC 1,5l (dėž.)

33,95 
Į krepšelį

COLLALTO VIOLETTE Incrocio Manzoni Moscato Vino Spumante Extra Dry 1,5l (dėž.)

30,95 
Į krepšelį

COLLALTO GAIO Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene Extra Dry DOCG 1,5l (dėž.)

31,95 
Į krepšelį

COLLALTO SAN SALVATORE Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene Brut DOCG 1,5l (dėž.)

31,95 
Į krepšelį

BELLUSSI Grande Cuvee Extra Dry 0,75l

9,95 
Į krepšelį

BELLUSSI Prosecco Rose DOC 0,75l

15,95 
Į krepšelį

BELLUSSI Prosecco Extra Dry DOC 0,75l

10,95 
Į krepšelį

Putojantis vynas

Putojantys vynai yra įvairių rūšių, priklausomai nuo gamybos metodo ir stiliaus. Prosecco ir Cava yra populiariausi vynai, gaminami pagal šaltą fermentacijos metodą, kuriame vynas fermentuojamas uždaruose induose.  Cremant, taip pat gaminamas pagal tradicinį metodą, tačiau už jos ribų, pavyzdžiui, Vokietijoje ar Šveicarijoje, turi savo unikalų skonį. Franciacorta neretai prilyginamas Šampanui, tik iš Italijos.

Putojantis vynas – tai vynas, kuriame yra anglies dvideginio, sukeliančio burbuliukų atsiradimą. Nors dažnai asocijuojamas su šampanu, putojantys vynai apima ir kitus vynus, kuriuose naudojama panaši technologija, tačiau jie nesiskiria pagal geografinę kilmę ir taip nėra šampanas.

Populiarios putojančio vyno rūšys, išskyrus šampaną:

  1. Prosecco – Italijoje gaminamas putojantis vynas, dažniausiai pagamintas iš Glera vynuogės. Prosecco paprastai būna lengvesnis ir vaisiškesnis už šampaną.
  2. Cava – Ispanijos putojantis vynas, gaminamas Penedès regione, naudojant tradicinį metodą, panašų į šampano gamybą. Cava gali būti sausas, pusiau sausas ar saldus, priklausomai nuo gamybos metodo.
  3. Franciacorta – Italijoje, Lomboardijoje gaminamas putojantis vynas, kuris, kaip ir šampanas, gaminamas naudojant tradicinį metodą. Tai aukštos kokybės vynas, kuris dažnai būna brangesnis nei Prosecco.
  4. Asti Spumante – Italijos Asti regione gaminamas saldus putojantis vynas, pagamintas iš Muscat vynuogių. Jis yra žinomas dėl savo saldumo ir lengvo skonio.
  5. Cremant – Vynas, gaminamas Prancūzijoje, bet už šampano regiono ribų. Crémant gaminamas naudojant tą pačią tradicinę metodiką, tačiau regionas ir naudojamos vynuogės skiriasi nuo šampano.

Šie putojantys vynai yra dažnai naudojami įvairiose šventėse, nes suteikia gaivumo ir šventiškos nuotaikos.

Putojančio vyno sausumas:

Visi putojantys vynai paprastai skirstomi pagal sausumą į kelias kategorijas:

  1. Brut nature – pats sausiausias putojantis vynas, kuriame nėra pridėta cukraus. Galimas cukraus kiekis mažiau nei 3 g cukraus litre.
  2. Extra brut – taip pat labai sausas vynas, tačiau su mažu cukraus kiekiu – iki 6 g cukraus litre.
  3. Brut – sausiausias populiarus putojantis vynas, su nedideliu pridėto cukraus kiekiu – iki 12 g cukraus litre.
  4. Extra dry – šiek tiek saldesnis už brut, tačiau vis tiek sausas. Nuo 12 g iki 17 g cukraus litre.
  5. Dry – vidutinio sausumo vynas, su aiškiai jaučiamu cukraus kiekiu. Nuo 17 g iki 32 g cukraus litre.
  6. Demi-sec – saldesnis vynas, kurio cukraus kiekis yra didesnis, tačiau vis dar subalansuotas. Nuo 32 g iki 50 g cukraus litre.
  7. Doux – pats saldžiausias putojantis vynas, turintis daugiausiai pridėto cukraus. Jame bus daugiau nei 50 g cukraus litre.

Šis skirstymas leidžia pasirinkti putojantį vyną pagal asmeninius skonio pageidavimus ir norimą patiekimo stilių.

Putojančio vyno gamybos metodai

Trys pagrindiniai yra:

  1. Tradicinis (Champenoise) metodas – tai metodas, pagal kurį vynas brandinamas tiesiogiai buteliuose, kad sukurtų burbuliukus. Po pirmos fermentacijos, vynas su mielių likučiais laikomas buteliuose, o vėliau atliekama procedūra, vadinama "remuage" (butelių sukimas ir pakreipimas), kad pašalinti mielių nuosėdas.
  2. Charmat metodas – vynas putoja ne buteliuose, bet dideliuose rezervuaruose (plieninėse kontroliuojamos temperatūros talpose), kur po pirmos fermentacijos atliekama antrinė fermentacija. Tai pigesnis ir greitesnis metodas nei tradicinis, tačiau burbuliukai būna mažesni ir vyno skonis dažnai yra švelnesnis.
  3. Methode ancestrale (Pétillant-naturel arba "Pét-Nat") – senovinis metodas, kai vynas uždarytas su mielių likučiais, ir burbuliukai susidaro natūraliai pirmos fermentacijos metu. Šis metodas nesuderina vyno filtracijos ir gamina natūralius, dažnai netolygiai saldžius vynus su nesistemingu burbuliukų dydžiu.

Putojančio vyno derinimas su maistu

Derinimas priklauso nuo vyno tipo ir jo skonio ypatybių, tačiau yra keletas bendrų gairių, kaip šiuos gėrimus suderinti su maistu.

  1. Šampanas (Champagne) – klasikinis šampanas, ypač sausas (Brut), puikiai dera su jūros gėrybėmis, pvz., krevetėmis, ostrigomis ar žuvimi. Taip pat tinka su sūriais patiekalais, pavyzdžiui, ožkos sūriu ar kreminiais užkandžiais. Dėl rūgštumo ir burbuliukų šampanas subalansuoja riebius patiekalus, tokius kaip keptos žąsies ar žuvies filė.
  2. Prosecco – šis itališkas putojantis vynas, dažnai vaisinis ir lengvas, puikiai dera su lengvais užkandžiais, pavyzdžiui, su šviežiais vaisiais, sūrių užkandžių plokštėmis arba net su šviežiais salotomis. Prosecco taip pat tinka su pica arba su citrusiniais patiekalais, kad subalansuotų rūgštumą.
  3. Cava – Ispanijos putojantis vynas, pagamintas naudojant tradicinį metodą, yra tobula su įvairiais mėsos patiekalais, ypač keptais vištienos arba žuvies patiekalais. Cava gerai dera ir su tapas (ispaniškais užkandžiais), pvz., chorizo arba keptomis daržovėmis.
  4. Franciacorta – Italijos putojantis vynas, gaminamas pagal tradicinį metodą, puikiai dera su sudėtingesniais patiekalais, pvz., trumų patiekalais, keptais grybais ar aukštos klasės žuvies patiekalais. Dėl savo turtingesnės tekstūros ir skonio, jis gerai tinka ir su garsiomis itališkomis užkandžių plokštėmis, tokiais kaip prosciutto ir parmezanas.