Vyno žinynas

Beaujolais Nouveau (božole) šventė vyno mėgėjams

Beaujolais Noveau jauno vyno šventė

Daug girdėta ir jau visai plačiai paplitusi Beaujolais Nouveau šventė yra švenčiama trečiajį lapkričio ketvirtadienį. Tuomet kemšamas butelis ir ragaujamas šviežias, šių metų derliaus vynas. Tačiau ne visi žino šios šventės prasmę ir istoriją. Apie ją mums papasakojo vyno ekspertas, Prancūzijos vynų žinovas Gintautas Jašinskas.

Istorija

Romos imperijos laikais per Božole driekėsi svarbus kelias tarp Ronos ir Saonos slėnių. Romos piliečiai pirmiausiai vynmedžius sodino Brouilly kalno papėdėje bei Morgon apylinkėse. Deja, šis vynas retai iškeliaudavo už šio krašto ribų.
 Plintant krikščionybei, vynininkyste susidomėjo benediktinų vienuoliai. Vynas naudotas ne tik mišioms, bet ir vienuolynų išlaikymui, nes tai buvo gera prekė. Kunigaikštis Pilypas Narsusis savo edikte leido Gamay vynmedžius auginti tik šiame Burgundijos regione.
Prancūzų revoliucijos metais vienuolynų turtas buvo konfiskuotas ir parduotas naujiems šeimininkams. Pasikeitus kelioms vyndarių kartoms, viso regiono vynuogynai buvo padalinti paveldėtojams į gausybę smulkių lopinėlių. Tapo nuostolinga turėti savo vyninę. Todėl uogų derlius pradėtas parduoti vyno pirkliams, kurie brandino ir pardavinėjo vyną. Taip yra ir dabar, tad retai matysite chateau ūkyje gamintą Božole vyną.
XIX amžiuje Božole vynas į kitus kraštus pradėtas gabenti geležinkeliais, tad pirkėjams tapo patogu vyną siūlyti buteliais, o ne ąsočiais.
Božole vynai vyno mėgėjų širdis galiausiai užkariavo paprastu ir visiems suprantamu Beaujolais-Nouveau vynu. 

Božole vynuogynai

Skirtingos gamtos sąlygos lėmė nevienodą Božole vynuogynų derliaus kokybę. Pietinėje regiono dalyje gimę Beaujolais AOC  vynai yra paprasčiausi, lengvai suprantami ir tinkami ragauti. Regiono šiaurinėje dalyje esantys vynuogynai dėl kalnuoto reljefo ir gero dirvožemio vynui suteikia pranašesnį skonį. Toks vynas žymimas Beaujolais-Villages AOC vardu.
Geriausios šių vynuogynų vietos turi papildomai suteiktą kokybinį “cru” rangą. Šių mažų vynuogynų yra tik dešimt. Geriausiais vadinami Fleurie, Morgon, Moulin-a-Vent vynai. Tai kokybiškiausi Božole vynai, po 5–8 metų brandinimo buteliuose tampantys sudėtingesnio aromato ir skonio.

Božole vyndarystė

Populiarieji Beaujolais-Nouveau vynai gaminami visai kitaip nei “cru Beaujolais” vynai. Tik nuskintų Gamay vynuogių derlius pilamas į kubilus. Didelis nespaustų uogų sluoksnis spaudžia apačioje esančias kekes, tad suplyšusių uogų sultys pasklinda po kubilo dugną. Kubilo dugne vykstantis rūgimas skatina angliarūgštės išsiskyrimą. Ji kila į viršų ir palaipsniui užpildo visą kubilą. Kubilo viršuje esančiose sveikos uogos yra apsuptos ypatingos aplinkos.
Nesuspaustų uogų viduje fermentuotos sultys vynui suteikia neįprastas savybes: šis vynas primena gėlių, bananų aromatą ir beveik neturi burną sutraukiančių taninų. Beaujolais-Nouveau vynas tinkamas ragauti iškart po pagaminimo. Dėl to jam prigijo “Naujojo Božole” vardas.

Božole regione per metus pagaminama apie 300 milijonų butelių vyno. Ketvirtis šio regiono vynų yra paženklinti Beaujolais-Nouveau vardu. 

Šią šventę švenčiame ir mes, tad kviečiame užsukti į mūsų parduotuves ir įsigyti Beuajolais Noveau vyno. Cheers!

Parašykite komentarą