Apie stipriuosius

Apie konjaką

Konjakas (Cognac) – brendžio rūšis, spiritas, pagamintas iš vaisių. Jis gaminamas tik iš vynuogių, kurios yra žinomos dėl savo puikių aromatinių savybių. Auginamos Prancūzijos konjako (Cognac-Prancūzijos miestas Šarantos departamente) regione.

Konjako pavadinimo naudojimas yra saugomas Prancūzijos įstatymų. Tai AOC, reiškiantis „Appellation d’Origine Contrôlée“ (kontroliuojama kilmės vietos nuoroda), ir tenkinami trys pagrindiniai reikalavimai. Pirma, jis turi būti pagamintas iš konkrečių vynuogių veislių, tokių kaip Ugni Blanc kurios sudaro ne mažiau 90%. Antra, jis turi būti du kartus distiliuotas variniuose puoduose. Ir trečia, jis turi būti brandinamas ąžuolo statinėse mažiausiai dvejus metus.
Dėl šių reikalavimų konjakas įgauna originalius aromatinius ir vaisinius vynuogių aromatus sukuriančius tankią ir sodrią aukščiausios kokybės dvasią.
Kaip AOC, konjako (Cognac) regionas yra padalintas į šešis augančius regionus, vadinamus „Crus“: „Grande Champagne“ – geriausios kokybės zona, „Petite Champagne“, „Borderies“ – šioje zonoje gaminami spiritai subręsta greičiau nei pirmųjų dviejų,  „Fins bois“, „Bons bois“ bei „Bois ordinaires“. Konjakas, pagamintas iš pirmųjų dviejų zonų vynuogių (bet ne mažiau kaip 50% vynuogių iš „Grande Champagne“ zonos) vadinamas „Fine Champagne“ konjaku.

Konjako reikalavimus nustato Prancūzijos valstybinė įstaiga Bureau National Interprofessionel du Cognac.

Prieš išsirenkant konjaką reikia atkreipti į amžiaus žymėjimą:

VS (Very Special) arba 3* (3 žvaigždutės) – jauniasia konjako mišinio dalis brandinama ąžuolo statinėse ne mažiau 2 metus, pavyzdžiui Baron Otard VS

VSOP (Very Special Old Pale) ar Reserve – jauniausia konjako mišinio dalis brandinama ąžuolo statinėse ne mažiau 4 metus, pavyzdžiui Remy Martin VSOP

XO (Extra Old), Napoleon ar Hors d’age – jauniausia konjako mišinio dalis brandinama ąžuolo statinėse ne mažiau 6 metus, pavyzdžiui Remy Martin XO